Keltisch zeezout
Keltisch zeezout wordt
handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer
dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne,
Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische
Oceaan wordt via
een ingenieus kanalen stelsel geleid naar
ondiepe kleimoerassen. De zure klei
in deze
moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische
zeewater. Zeewater heeft
van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent,
maar na de
interactie van het Altantische zeewater met de bodem in
de
Keltische kleimoerassen
wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net
onder de 90 procent. Dit maakt
Keltisch zeezout het meest natriumarme
zeezout ter wereld.
Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen
waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt
de mineraleninhoud van het zout
alleen maar ten
goede!
De
kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het
zeewater wordt via
kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij
de moerassen fungeren als
een soort natuurlijke zuiveringsmethode,
doordat
microben in de klei onzuiverheden in het
zeewater neutraliseren. Het gehele
proces duurt zo'n twee
weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een
bassin waar het verdampt
door de zon, zodat alleen de zoutkristallen
overblijven. De
zoutwinner ('paludier') schept het zout dan handmatig op. Het
zout wordt niet gewassen, niet
gedroogd en niet geraffineerd, dus de
mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien
tonen tests aan dat het zout
100 procent vervuilingsvrij
is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch
zeezout bevat veel mineralen en
spoorelementen die allemaal in de perfecte
verhouding, samenstelling
en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is
zichtbaar in de kristallen
die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer
complexe, zachte
smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs
bittertinten
proefbaar zijn!
Grof zeezout
Grof zeezout (Sel gris)
kristalliseert langzaam op de klei bodem van de
zoutpan. Hierdoor verkrijgt
het zijn lichtgrijze kleur dat ervan getuigt dat dit
zout zijn oorsprong in de zee
vindt en ambachtelijk verkregen wordt. Sel gris is
rijk aan mineralen en
spoorelementen, zowel van de zee als van de klei.
Fleur de
sel
Fleur de sel uit
Guérande is een zeldzaam product, omdat het de bovenste,
zeer dunne laag
is van het zout. In tegenstelling tot het grof zeezout heeft deze
'bloem van
het zout' niet of nauwelijks contact gemaakt met de kleibodem van
de zoutmoerassen en heeft
daarom een kleur van gebroken wit. Fleur de sel is
een exclusief tafelzout
dat van nature eveneens rijk is aan mineralen en de
smaak van de meest simpele
tot de meest fijne gerechten zal verheffen.
Toepassing: tafelzout ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten