zaterdag 25 september 2010

Zelf wijn maken is niet moeilijk!


Zelf wijn maken is niet moeilijk. Al met een paar hele eenvoudige middelen maak je je eigen wijn! Hieronder staat een heel eenvoudig recept voor de beginnende wijnmaker die 5 liter rode zoete wijn wil maken (recept van Theo de Veer).

Recept voor 5 liter zoete rode wijn
Giet 4 liter rode druivensap van 20 graden C (zonder toevoegingen) in gistingsfles van 5 liter. Wil je een echt zoete wijn, los dan ook nog wat suiker op in dit sap.
Maak van een kwart van het laatste pak een starter door het sap in een schone (wijn)fles te doen met een paar eetlepels suiker en een theelepeltje gistvoedingszout. Zorg ervoor dat deze fles goed schoon is (schoonmaken met Uniclean of sulfiet).
Als na een paar uur de starter goed gist (je ziet belletjes ontstaan), doe hem bij de rest van het sap. Sluit de gistingsfles af met een waterslot.
Als het geheel na een dag of twee goed gist (het waterslot bubbelt er vrolijk op los) de rest van het sap bijvullen tot gistgingsfles vol is (5 liter). Plaats het waterslot weer op de fles.
Na twee of drie weken, als gisting iets minder wordt, proeven of wijn op smaak is. Is hij nog te zoet, laat hem dan nog een weekje gisten.


Anders overhevelen (naar een emmer, gistingsfles schoonmaken en sap weer terug in de fles) met een plastic hevelslang. Tijdens het overhevelen niet het gist onderuit de fles meenemen. De gisting stoppen door een kwart gram sulfiet toe te voegen. Gistingsfles koud wegzetten. Na een week of twee de gistingsfles in warmere omgeving plaatsen (ongeveer 20 graden) en kijken of gisting echt is gestopt (waterslot mag niet bubbelen). Eventueel nog eens overhevelen met een mespuntje sulfiet. De wijn is dan al prachtig helder en drinkbaar! Doe de wijn in de flessen (overhevelen uit de gistingsfles naar de wijnflessen) met de plastic hevelslang.
Het is mij nog niet gelukt deze wijn ouder te laten worden dan een aantal maanden omdat al zo lekker is!



De benodigde artikelen en materialen voor het maken van wijn zijn verkrijgbaar in onze drogisterij.
Let op: alles voor gebruik goed schoonmaken, het beste met Uniclean.

1 opmerking:

  1. WOON IN AMSTERDAM ,TOCH MOEILIJK OM DE BENODIGDHEDEN TE KOPEN,VINDEN.

    BeantwoordenVerwijderen