zaterdag 4 februari 2012

Guur winterweer: Pas op voor bevriezing

Feestneus
Het gure winterweer laat niemand ongemoeid. Ga maar eens een stukje fietsen of een schaatstocht maken. En waarmee kom je dan thuis? Juist een fraaie rooie neus.
Rode neuzen zijn een typisch teken dat u afgekoeld bent. De bloedvaatjes vlak onder de huid gaan openstaan voor een betere doorbloeding, zodat u lekker warm blijft. Pas als uw neus spierwit is, is er reden tot bezordheid; dan kan die wel eens bevroren zijn. U kunt dit vergelijken met een brandwond. Je hebt namelijk ook eerstegraads 'vrieswonden', alleen hebben die andere kenmerken.

Zo'n bevriezing kunt u herkennen aan een witte of gelige huid die prikt. Bij een tweedegraadsbevriezing loopt u oppervlakkige blaren op, de huid is bovendien vlekkerig en blauwrood. De derdegraadsbevriezing is veel erger. De huid en onderliggende weefsel sterven af, er ontstaat als het ware een gat in uw huid dat er zwartblauw uitziet en blaren vertoont. In het ernstigste geval biedt alleen een huidtransplantatie of amputatie uitkomst.

Daarvoor hoeven we met onze Hollandse winters meestal niet bang voor te zijn, maar pas op bij temperaturen van min 10 en lager. Dan moet je het toch in de gaten blijven houden. Een bevroren oor met zwelling en blauwrode verkleuring komt nog wel eens voor. Dat geneest na enkele dagen vanzelf, als u er tenminste vanaf blijft. Want net als bij een brandwond geld dat u met gepulk het weefsel alleen maar extra beschadigd. Neem liever contact op met uw huisarts, die kan inschatten hoe serieus het probleem is. Voor alle vormen van bevriezing geldt dat u zo snel mogelijk een warme omgeving moet opzoeken. Verwijder eventuele natte kleding en warm langzaam op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten