vrijdag 22 februari 2013

winterhanden en wintervoeten


Winterhanden en -voeten


Koude handen en voeten

Als het buiten vriest en sneeuwt, doet ons lichaam zijn best om ons warm te houden. Maar soms wil dat niet lukken. Het gevolg? Aircohanden en diepvriestenen!
Als we het koud hebben, knijpt ons lichaam spieren zachtjes samen, waardoor u kippenvel krijgt. Een soort schild om kou buiten te sluiten. Daarnaast zorgen de stofwisseling en de bloedcirculatie ervoor dat de warmte wordt vastgehouden rondom de vitale organen. De romp zit er in tegenstelling tot onze handen en voeten altijd warmpjes bij. IJsvingers en tenen heb je binnen een mum van tijd, soms lopen ze zelfs blauw aan en jeuken ze behoorlijk.
Deze winterhanden of –voeten zijn het gevolg van beschadigingen die ontstaan als bloedvaatjes zich niet goed samenknijpen. Het enige wat u hiertegen kunt doen is de doorbloeding bevorderen. Zo kunt u handen en voeten dagelijks masseren met een mengsel van een eetlepel amandelolie en 2 druppels tea-tree olie. Ook kun je proberen om het hele jaar zo veel mogelijk op blote voeten te blijven lopen en regenmatig aan voetengym te doen. (leg bijvoorbeeld een fles op de grond en rol die een aantal keren heen en weer met uw voetzool)
Daarnaast willen wisselbaden nogal eens helpen. Neem een bak met warm water en een bak met ijskoud water: blijf 2 minuten in het warme water zitten en blus uw handen of voeten daarna gedurende 2 seconden af met koud water. Herhaal dit 3 keer, het liefst iedere dag. Wilt u meer informatie over winterhanden en –voeten klik dan hierhttp://www.avogel.nl/search/sitesearch/search-results_google-cse.php?q=winterhanden .

Tips van VSM

Kom uit je winterslaap!
Naar buiten
  • Maak weer meer contact met buiten. We zijn in de winter zo gewend geraakt aan een patroon van binnenzitten en zijn daar misschien toch een beetje lui van geworden.
  • Stap je voordeur uit en ga een rondje om, al is het een kwartiertje. De natuur ontspant en geeft frisse energie.
  • Kijk lekker om je heen en geniet van al het groen wat weer langzaam tot leven komt, van dikke knoppen aan een struikje tot bloeiende bollen.
  • Zaai je eigen bloemen in een speciaal daarvoor gemaakt bakje, of koop gewoon een leuk nieuw plantje voor in huis.

Geef jezelf de ruimte
  • Wat wil jij ook alweer, welke wensen leven er in jou? Kijk eens of je daar ruimte voor kunt maken. Het is goed om aandacht voor jezelf te hebben. Het mag!
  • Maak een lijstje van alles waar jij blij van wordt. Klinkt als een inkoppertje, maar al schrijf je iedere dag 2 punten op, je voelt je er goed bij. Al is het een kleinigheidje, zoals een knuffel van je kind.
  • Neem kleine stapjes tegelijk. Je kunt niet in een avond een boek schrijven of je huis opruimen. Knip je einddoel in stukjes en beloon jezelf na iedere stap. Bijvoorbeeld als je die ene kast grondig uitgemest hebt.
  • Plan gesprekken in met die vriend of vriendin waar jij altijd energie van krijgt, waar je blij vandaan komt. Leef aandachtig. Het is nog geen morgen en gisteren is al geweest. Jij leeft nu. Wees ook met je aandacht in dit moment.
  • Geniet en lach zoveel mogelijk!