donderdag 9 maart 2017

Kurkuma (curcuma)

Wat is kurkuma?

Kurkuma is het gele pigment van de Curcuma longa wortel. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtig kruid in India en als smaakmaker in curry poeder. Het heeft een fel gele kleur. Een andere naam voor kurkuma is geelwortel of koenjit.
Kurkuma bevat actieve curcuminoïden waarvan curcumine de belangrijkste is. Het is een veilige molecule en kan dagelijks als voedingsmiddel worden gebruikt
 (12 gram/dag)..

Waarvoor kan kurkuma worden gebruikt?

     * Werkt ontstekingsremmend
     * Geeft verlichting bij artritis
     * Bevordert de spijsvertering
   Verhelpt vol of opgeblazen gevoel
      * Ondersteunt de reiniging van de lever
      * Stimuleert de galproductie


Kurkuma helpt om ontstekingen van gewrichten tegen te gaan en de soepelheid ervan te behouden. Naarmate we ouder worden neemt de beweeglijkheid van de gewrichten af. Bij sporters of personen die langdurig dezelfde bewegingen verrichten kunnen ook irritaties in de gewrichten ontstaan en kunnen de gewrichten bovendien op jongere leeftijd gevoeliger worden.

In de Chinese en de Indiase Ayurvedische geneeskunde is het een bekend middel tegen maag en darmklachten. De afgelopen 30 jaar is de ontstekingsremmende werking overtuigend onderzocht door Indiase wetenschappers.
De wortel van Curcuma bevat naast een grote hoeveelheid natrium, ijzer en essentiële oliën, de stof curcumine, die de galproductie bevordert. Dit heeft een positieve werking op de lever en verbetert de vetafbraak van het voedsel. Hierdoor is curcuma ook effectief bij spijsverteringproblemen als gevolg van te weinig maagzuur als een opgeblazen gevoel door een te trage spijsvertering.

Opneembaarheid van Kurkuma verhogen.

Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Dit komt doordat curcumine poeder vet oplosbaar is. Voor een optimaal effect zou men grote hoeveelheden kurkuma moeten innemen. Maar nu blijkt dat als er aan curcumine poeder een stofje uit peper, piperine,  wordt toegevoegd, dat dan de opneembaarheid significant toeneemt.

Een andere methode om de opneembaarheid van kurkuma te verhogen is door het toepassen van specifieke technologieën op het kurkuma extract. Dit heet de solubilisaattechnologie en dat houdt de vet oplosbare moleculen van de curcumine als het ware verpakt worden in een wateroplosbaar omhulsel waardoor de opneembaarheid met een factor 185x hoger is dat van onbewerkt curcuma extract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten