maandag 18 september 2017

Koortslip


Een koortslip is altijd heel vervelend en komt altijd ongelegen. Het begint meestal met een tinteling of een branderig gevoel net boven of op de lip en dan weet het: Er is een koortslip om komst. Vaak gebeurt dit als je lichamelijke weerstand te laag is. Als je lichaam bezig is om een ander virus te bestrijden (bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus of het griep virus) dan ziet het herpes virus kans om de kop op te steken.  Ook zonlicht beïnvloed het ontstaan van een koortslip . De UV straling geeft het herpes virus vrij spel. Vermoed wordt dat de UV straling in ons lichaam een proces activeert, waardoor het virus zich gaat vermenigvuldigen. Bescherming met een lippenbalsem met hoge zonbeschermings factor (spf >25) is een must.
Na de eerste tintelingen ontstaat er al gauw een blaasje. Dit blaasje is gevuld met vocht. Dit vocht is uiterst besmettelijk en iemand zoenen is nu niet verstandig. Ook als je de koortsblaar met de hand hebt aangeraakt kun je iemand besmetten door hem of haar een hand te geven. Het besmettingsgevaar is pas over als de koortsblaar is ingedroogd. Blijf ook uit de buurt van baby’s. Baby’s kunnen zeer ernstig ziek worden van een besmetting met het herpes virus!
Zo’n 80% van de Europeanen is besmet met het virus en krijgt wel eens een koortslip.
Om een koortslip te voorkomen kun je het beste zorgen voor een goede weerstand met gezonde voeding voldoende beweging en eventueel als aanvulling bijvoorbeeld een echinecea product ( druppels , tabletjes of capsules) en een goede multi-vitamine. Nog een goed middel om koortslipblaasjes te voorkomen is het slikken van L-lysine. Dit is een natuurlijk essentieel amino-zuur dat kan helpen een uitbraak van het herpes virus te voorkomen.
 Ook zijn er zijn er cremes tegen koortslip op basis van een virus remmer. Alsmede kleine pleisters

Als de blaasje na 2 weken nog niet verdwenen zijn of zich verspreiden over je gezicht, ga dan naar je huisarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten