woensdag 24 november 2010

IJsklompen en koukleumen

Nederlanders zijn echte koukleumen. Maar liefst 29% van de vrouwen en 32% van de mannen heeft regelmatig last van koude voeten, zelfs als het warm is! Oorzaak? Het zittende werk, waardoor de meesten van ons te weinig beweging krijgen. Iedere dag minstens een uur sporten zou al een hoop goed maken.

Maar nu de verwachting is dat het deze winter wel eens heel erg koud kan worden kan dit probleem voor sommigen toch wel erg vervelend zijn, daarom hieronder wat tips tegen koude voeten en ook koude handen.

Hoe verleidelijk is het ook om uw schoenen uit te trekken en die twee ijsklompen meteen op de warme kachel te leggen, doe het niet! Dit bevordert juist de stuwing die u vervelende kriebels en tintelingen bezorgt. Houdt uw schoenen liever aan terwijl u langzaam op temperatuur komt. Zijn uw schoenen en sokken nat? Trek dan wel droge sokken aan, maar pas op dat uw voeten niet te snel warm worden. De kunst is om ons lichaam niet te veel te verwennen met warmte van buitenaf, maar het op eigen kracht te laten verwarmen. De doorbloeding moet u zien te verbeteren om voorgoed met ijsklompen af te rekenen.. Het belangrijkste daarbij is in beweging te blijven. Als de enige beweging die u dagelijks krijgt het heen en weer lopen naar de auto is, dan zult u het sneller koud krijgen dan iemand die dagelijks een boswandeling maakt in een flink tempo. Gedurende het hele jaar bewegen in niet al te warme kleding geeft ons lichaam een zekere harding. Een koude douche nemen heeft hetzelfde effect, maar is niet altijd zo aanlokkelijk. Fijnere alternatieven zijn de sauna en de wisselbaden. Een wisselbad neem je door de handen of voeten twee minuten in warm( niet heet) water te houden en daarna 2 seconden in een koud bad. Dit drie keer herhalen.

Om koude voeten te voorkomen kunt u een beroep doen op één van Oma's middeltjes : de voeten preventief insmeren met kamferspiritus. Door verdamping van de spiritus wordt warmte aan het lichaam onttrokken, waardoor u de doorbloeding traint. Doe dit dus niet als uw voeten al ijskoud zijn. Ook het slikken van middelen die gemaakt zijn van de Ginkgo Biloba ( Nederlandse naam : Japanse Tempelboom) verbetert de doorbloeding waardoor minder gauw last het van koude voeten en handen. Ook het slikken van magnesium tabletten kan de doorbloeding verbeteren. Als laatste kunt u natuurlijk altijd uw ijsklompjes met een glimlach tegen de rug van uw partner aanleggen. Dat bevordert in elk geval zijn doorbloeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten